Työltä – siinä missä elämältä muutenkin – vaaditaan aiempaa enemmän merkityksellisyyttä. Tämän päivän työnhakijat perehtyvät hakuprosessin aikana taitavasti työpaikan kulttuuriin, työyhteisössä vallitseviin arvoihin ja tekevät niiden perusteella valintansa tarkasti. Työntekijätyytyväisyys on työnantajalle vahvaa valuuttaa, sillä se vaikuttaa myös yrityksen maineeseen ja asiakastyytyväisyyteen sekä niiden myötä välillisesti myös yrityksen tulokseen.
Johtaminen ja yrityksen kulttuuri kuntoon: sana työarjen toimivuudesta kiirii niin hyvässä kuin pahassa
Potentiaalisen työpaikan vetovoimaisuudesta ja työnantajan kiinnostavuudesta puhuttaessa hyvä johtaminen nousee usein kärkikriteerien joukkoon. Johtamisen laatu näkyy suoraan työpaikan arjen sujuvuudessa ja yleisessä ilmapiirissä, ja sillä on suuri vaikutus henkilöstön tyytyväisyyteen.
Toimialan rinnalla myös kulttuuri määrittää yritystä. Kulttuurissa on kyse yrityksen arvoista, toimintatavoista ja rakenteista, jotka ohjaavat henkilöstön käyttäytymistä ja erottavat yrityksen muista. Olennaista työntekijälle on se, kuinka kulttuuri näkyy yrityksen arjessa – epämääräisesti sanoitettuun kulttuuriin ja toteutumattomiin korulauseisiin on vaikea sitoutua ja samaistua.
Henkilöstö arvostaa työn merkityksellisyyttä, samaistuttavia arvoja sekä kivoja kollegoja ja työn joustavuutta. Arki koostuu monista pienistä asioista, joilla on suuri merkitys laajemmassa mittakaavassa: mistä yrityksessä kiitetään ja miten, ja onko organisaatiossa tilaa empatialle? Entä kuinka yrityksessä kohdataan kollegat ja millaiset palaverikäytännöt ovat?
Sujuva työarki ja hyvä ilmapiiri johtavat tyytyväiseen henkilökuntaan, ja parhaassa tapauksessa hyvä maine kiirii myös työnhakijoiden korviin.
Yrityksen kulttuuri näkyy viivan alla
Erityisesti nuoret työnhakijat ovat tarkkoja työpaikan valinnassa. Potentiaalisiin työnantajiin perehdytään, mahdollisiin kollegoihin verkostoidutaan ennalta ja tulevien esihenkilöiden johtamista pohditaan suhteessa omiin arvoihin.
Mahdollisiin tuleviin työnantajiin tutustuminen kannattaa, sillä yrityksen kulttuurin ja omien arvojen ristiriita on yksi merkittävimmistä syistä työsuhteiden purkuun. Tutkimuksissa on havaittu, että yrityksen kulttuurin ja arvojen selkeys ja niiden kokeminen omaksi, lisäävät henkilöstön sitoutumista ja vaikuttavat luonnollisesti myös tuloksen tekemiseen positiivisessa mielessä.
Työntekijätyytyväisyys on työnantajalle tavoiteltava asia: se myötävaikuttaa korkeaan asiakastyytyväisyyteen, vetovoimaisuuteen työnantajana sekä lopulta hyvään tulokseen viivan alla.
Arvojen mukainen työskentely on osa molemminpuolista sitoutumista
Usein keskustelussa nousee pintaan puhe työvoiman sitoutumisongelmista. Siitä huolimatta rekrytointikeskusteluissa korostuu työntekijöiden halu sitoutua ja nähdä mielekäs tulevaisuus yrityksessä pitkällä tähtäimellä. Työntekijät ovat valmiita sitoutumaan työnantajaan, joka vastavuoroisesti huomioi työntekijänsä yksilöinä.
Kokonaisvaltainen merkityksellisyys ja kehittymisen kokemus koetaan tärkeiksi – niin työelämässä kuin henkilökohtaisessa arjessa. Samalla, kun työelämässä haetaan urakehitystä ja ammatillista kehitystä, ihmiset haluavat kehittyä myös yksilöinä. Yksilöiden omista tarpeista nouseva tahtotila tukee työntekijän itseohjautuvuutta ja motivaatiota.
Koko työyhteisö hyötyy, kun työnantaja huomioi yksilölliset kehittymisintressit ja myötävaikuttaa työntekijöiden kasvuun heidän omilla urillaan. Rekrytoivien esihenkilöiden kannattaa olla aidosti kiinnostuneita henkilöstön ja hakijoiden kasvuhaluista sekä antaa avoimesti tukensa mielekkään työuran tavoittelussa.
Tämän päivän työnhakijoille ei ole yhdentekevää, missä yrityksessä työtä tehdään. Työmarkkinoilla voittajia ovat ne yritykset, jotka tarjoavat henkilöstölleen merkityksellisyyttä, joustoa ja vapautta. Houkuttelevuuteen panostaminen maksaa itsensä takaisin motivoituneen, itseohjautuvan ja luotettavan työvoiman muodossa.
Julkaistu alunperin kollega.fi -verkkolehdessä.
Comments