top of page

Erotu eduksesi suorahaussa

Päivitetty: 23. tammik.

Teksti Tuija Autio, kuva Marjo Kaukoniemi


Kun suorahakukonsultti lähestyy mielenkiintoisen työmahdollisuuden kanssa, alkaa kontaktoidulla ehdokkaalla itsetutkiskelun ja tiedonhaun täyteinen valmistautuminen hakuprosessiin. 

 

Suorahaettavissa tehtävissä kilpailu on usein tasaväkistä ja varsin kovaa, koska roolissa onnistumisen kriittiset osaamistekijät tuovat hakuun hyvin saman tasoista osaamista. Näin ollen työtehtävästä kiinnostuneen ehdokkaan on pystyttävä osoittamaan motivaationsa ja osaamisensa läpi monivaiheisen prosessin.  


Seuraavat vinkit auttavat sinua erottautumaan eduksesi ja luomaan positiivisen vaikutelman niin konsulttiin kuin potentiaaliseen työnantajaankin. Jos vielä odottelet yhteydenottoa suorahakukonsultilta, lue ensin vinkkimme siihen, kuinka tulet suorahakukonsultin löytämäksi LinkedInissa


1. Tutustu yritykseen ja kirkasta omat motivaatiotekijäsi 

Suorahakukonsultin yhteydenoton jälkeen sinun kannattaa ensitöiksesi tehdä kotiläksyt. Tutustu avoimista lähteistä rekrytoivaan yritykseen, perehdy roolista tehtyyn ehdokasmateriaaliin ja pohdi, voitko nähdä itsesi työskentelevän yrityksessä.  


Mieti vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin: 


  • Arvot ja strategiat: Mikä ohjaa yrityksen toimintaa, ja miten se resonoi omien arvojesi kanssa? 

  • Avainluvut ja toimiala: Millainen on yrityksen taloudellinen tilanne ja markkina-asema? Miten työhistoriasi ja tulevaisuuden suunnitelmasi sopivat yrityksen toimialaan ja kehityssuuntaan? 

  • Motivaatiotekijäsi: Miksi juuri tämä tehtävä kiinnostaa sinua ja mitä arvoa voit tuoda organisaatiolle? 


Perusteellinen tutustuminen yritykseen ja hyvät kysymykset ilahduttavat sekä rekrytoivaa päätösryhmää että suorahakukonsulttia. Hankittu tieto ja omat näkemykset yrityksestä ja roolista osoittavat hyvää motivaatiotasoa.  


2. Laita CV ja LinkedIn-profiili kuntoon 


Hetkinen, minähän tulin jo löydetyksi. Mihin CV:tä ja LinkedIn-profiilia enää tarvitaan? 


Roolia varten laaditulla CV:llä ja ajan tasalle päivitetyllä LinkedIn-profiililla on tärkeä tehtävä suorahakuprosessissa. Selkeä CV, johon olet tiivistänyt haettavan roolin kannalta oleellisen osaamisen, auttaa suorahakukonsulttia esittelemään sinut potentiaaliselle työnantajallesi parhaalla mahdollisella tavalla.  


Kattavasti osaamisesi ja kokemuksesi esittelevä LinkedIn-profiili puolestaan on eduksesi silloin, kun konsultti jakaa tietosi rekrytoivalle esihenkilölle. Varmista siis, että profiilisi on linjassa CV:si kanssa ja roolin kannalta tärkeät tiedot löytyvät myös LinkedInista. 


3. Mieti, voitko sitoutua prosessiin 


Kun etenet suorahakuprosessissa, on tärkeä tunnustella, onko tehtävä ja yritys sinulle oikea. Prosessissa on kyse molemminpuolisesta tutustumisesta, jonka tavoitteena on yhdistää sopivin mahdollinen osaaja ja yritys. 


Suorahakuprosessissa on monta vaihetta ennen kuin pääsee samaan pöytään rekrytoivan yrityksen päätösryhmän kanssa, joka on todellinen myynnin paikka molemmille osapuolille.  


Prosessissa mukana oleminen edellyttää aitoa kiinnostusta ja sitoutumista. Mikäli huomaat prosessin edetessä, ettei rooli vastaakaan odotuksiasi tai tavoitteitasi, on silloin parempi kertoa vetäytymisestä. 


4. Osoita motivaatiosi konkreettisesti 


“Tämä tehtävä on aivan täydellinen minulle!” on lause, joka ilahduttaa rekrytointia hoitavaa suorahakukonsulttia. Lausahdus kuitenkin kaipaa tuekseen konkretiaa. 


Motivaatiosi erottaa sinut muista ehdokkaista ja osoittaa sitoutumista prosessiin. Valmistaudu siis perustelemaan: 


  • Miksi juuri tämä rooli ja yritys houkuttelevat sinua? 

  • Mitä arvoa ja osaamista voit tuoda tehtävään? 

  • Mitkä yhtymäkohdat työhistoriassasi ja tavoitteissasi tukevat kiinnostustasi tehtävään ja auttavat sinua menestymään roolissa? 

  • Mitä olet oppinut yrityksestä, ja miten se inspiroi sinua? 


5. Jätä hyvä vaikutelma kaikissa vaiheissa 


Menestyksekäs suorahakuprosessi edellyttää rehellistä itsetutkiskelua ja hyviä viestintätaitoja. Ole oma itsesi, äläkä pelkää tuoda rohkeasti esiin, miksi juuri sinä olet tehtävään oikea valinta. 


Prosessi koostuu useista vaiheista ja voi ehdokkaan näkökulmasta tuntua pitkältä. Suorahakukonsultin tehtävä on pitää sinut ajan tasalla prosessin etenemisestä, mutta myös ehdokkaalta odotetaan avoimuutta. Pidä suorahakukonsultti tilanteen tasalla esimerkiksi silloin, kun suunnitelmasi muuttuvat ja haluat vetäytyä prosessista.  


Kilpailu työpaikoista on kovaa 

 

Vaikka huolellinen valmistautuminen on välttämätöntä suorahakuprosessissa onnistumisessa, ei kaikki kuitenkaan ole vain itsestä kiinni. Rekrytoinneissa kokonaisuus ratkaisee – joskus toinen ehdokas koetaan sopivammaksi tiimiin, tai häneltä löytyy yritykselle hyödyllistä erityisosaamista.  


Valitsematta jääminen ei tarkoita, että ovi yritykseen ja vastaaviin rooleihin olisi lopullisesti suljettu. Ottamalla tiedon vastaan asiaan kuuluvalla tavalla, jäät varmasti suorahakukonsultin ja rekrytoivan esihenkilön mieleen positiivisella tavalla. Palautteen anto ja vastaanotto kehittävät kaikkia osapuolia ja sen merkitys on suuri myös suorahakukonsultille sekä rekrytoivalle yritykselle.  

 










 
 
 

Comments


bottom of page