top of page

5 vinkkiä onnistuneiden kesätyökokemusten luomiseen - positiivinen kokemus kantaa pitkälle

Päivitetty: 22. tammik.

Teksti Raisa Jyrkinen


Ensimmäiset kesätyökokemukset ovat usein uralla niitä hetkiä, joita vielä vuosienkin päästä muistellaan. Kesätyöllä voi olla merkittävä vaikutus työuran suunnan löytämisessä ja osaamisen kehittymisessä, joten nuoria palkkaavalla yrityksellä on suuri vastuu tehdä kokemuksesta opettavainen. Kun kesällä kaveriporukoiden keskustelut täyttyvät työkokemusten vaihtamisesta, voi työnantaja kattavalla perehdytyksellä varmistaa, että omilla kesätyöntekijöillä on paljon hyvää kerrottavaa!


Kesätyökokemukseen panostaminen on vastuullisuutta


Useissa yrityksissä HR-tehtävissä toiminut ja tiiminsä kanssa kesätyöntekijärekrytoinneista ja perehdytysten pelisäännöistä vastannut asiantuntijamme Raisa Jyrkinen näkee kesätyökokemuksiin panostamisen prosessina, jolla kauaskantoisia vaikutuksia niin yritykselle kuin yksilölle.


“Hyvin hoidettu kesätyökokemus on vastuullisuutta konkreettisesti. Sillä on potentiaalia vaikuttaa positiivisesti yrityksestä syntyvään mielikuvaan, jossa vanha sanonta pätee: hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. Kilistellään siis vain hyviä kelloja tänä kesänä!”

Kesätyöntekijöiden vastaanoton suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta kaikki on valmista siinä vaiheessa, kun uudet osaajat saapuvat ensimmäisenä päivänään työpaikalle. Tässä on Raisan viisi vinkkiä, joiden avulla työnantaja voi luoda kesästä ikimuistoisen!


1. Panosta ensimmäisen päivän positiiviseen kokemukseen


Ensimmäinen päivä on aina jännittävä – oli sitten kyseessä kesätyöntekijä tai jo urallaan edennyt asiantuntija. Ensivaikutelma elää ihmisten mielissä pitkään, joten pidä siis huoli siitä, että se on positiivinen. 


Hyvällä varautumisella varmistat, että uusi työntekijä tuntee olonsa tervetulleeksi ja odotetuksi. Ensimmäisen päivän kulku kannattaa suunnitella työyhteisössä tarkasti etukäteen: kuka työntekijöitä on vastassa ja miten päivä etenee? Pidä tunnelma rentona ja ystävällisenä, ja kerro tärkeistä asioista seikkaperäisesti. Esittele tiimisi uusimmille jäsenille, kuinka työtehtäviin perehtyminen ja yhteisöön tutustuminen tulevat seuraavina päivinä tapahtumaan ja käykää läpi yhteisiä pelisääntöjä.


2. Nimeä kesätyöntekijöille oma perehdyttäjä tai kummi


Perehdyttävän esihenkilön rinnalla toimiva kummi voi auttaa uusia työntekijöitä sopeutumaan työyhteisöön ja tutustumaan työkavereihin. Kummina toimiva henkilö voi olla esimerkiksi kesätöiden kautta taloon tullut uudehko työntekijä tai esihenkilötyöhön paloa tunteva asiantuntija, joka kaipaa työpäiviinsä uusia kehittymismahdollisuuksia.


Jos aloittavia henkilöitä on useita, voi yhteinen perehdytystilaisuus lisätä heidän keskinäistä yhteisöllisyyttä. Lisäarvoa voi myös tuoda mahdollisuus tutustua muihinkin, kuin oman yksikön toimintoihin yrityksessä. 


Miltä kuulostaisi vaikkapa yhteisten kahvihetkien sarjat –  toimistolla tai etäyhteyksien välityksellä – joissa eri yksiköiden edustajat voisivat kertoa oman tiiminsä toiminnasta lyhyesti?


3. Turvaa yhteisten pelisääntöjen ja toimintatapojen tuntemuksesta 


Yhteisten pelisääntöjen ja toimintatapojen tunteminen tuo työarkeen selkeyttä, lisää turvallisuuden tunnetta ja auttaa välttämään väärinkäsityksiä.


Yrityksen arvojen, kulttuurin ja toimintatapojen ymmärtäminen auttaa työntekijää onnistumaan tehtävissään. Käy siis työntekijöiden kanssa rauhassa läpi yrityksen odotukset suoritettaviin tehtäviin sekä toimintatavat muuttuvissa tilanteissa. Varmista, että jokainen uusi työntekijä tietää muun muassa, miten toimitaan sairastuessa, millaiset etätyökäytännöt tiimissä vallitsee ja kuinka yhteisössä viestitään tiimin yhteisistä asioista.


4. Luo yhteisö muiden kesätyöntekijöiden kanssa 


Työssä viihtyminen on tärkeää erityisesti nuorille työntekijöille, ja hyvä yhteishenki auttaa tiimin jäseniä myös kehittymään ja onnistumaan tehtävissään. Luo työpaikalle yhteisöllinen tunnelma ja rohkaise kesätyöntekijöitä tutustumaan toisiinsa ja jakamaan toistensa kanssa kokemuksiaan sekä oppejaan. Miten olisi vaikkapa yhteiset lounaat, After Work -tapahtumat tai oma viestiryhmä halukkaille verkostoitujille? 


5. Anna palautetta ja sanoita riittävä suoritustaso


Palautteen jakaminen palkitsee, kehittää ja motivoi! Keskustele siis työntekijän kanssa säännöllisesti niin onnistumisista kuin haasteistakin.


Onnistunut palautekeskustelu kulkee molempiin suuntiin: anna työntekijän itse kertoa, miten hän kokee työskentelynsä sujuvan ja sanoita hänelle selkeästi missä sinä näet hänen onnistuvan – ja mihin puolestaan olisi hyvä kiinnittää lisää huomiota. Auta työntekijää myös tunnistamaan työn riittävä suoritustaso ja auta priorisoimaan tehtäviä. 


Rohkaise työntekijää antamaan myös itse palautetta perehdytyksestä ja työyhteisön toimintatavoista. Panosta palautteen rakentavaan vastaanottoon ja kommunikoi myös palautteesta kehkeytyneistä mahdollisista muutoksista.


Auta nuorta osaajaa uralla eteenpäin – ja sitouta tulevaisuutta ajatellen!


Tuleva kesätyökausi tarjoaa sekä työntekijälle että työnantajalle mainioita mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen. Parhaassa tapauksessa tiet kohtaavat vielä uudelleenkin: työntekijä tulee takaisin töihin hyväksi todettuun yritykseen, ja työnantaja puolestaan saa riveihinsä motivoituneen ja talon tavat tuntevan osaajan.


Auta kesätyökauden lopussa työntekijää rakentamaan uraansa eteenpäin ja tunnistamaan työssä kertynyt osaaminen. Keskustele henkilökohtaisesti työntekijöiden kanssa työssä opituista taidoista tai järjestäjä kesätyöntekijöille mahdollisuus jakaa omia arvokkaita kokemuksia yhteisessä työpajassa. Harkitse myös sitouttamista tulevia kesiä tai harjoittelujaksoja ajatellen – pohtikaa yhdessä, kuinka tehtävänkuvaa voisi seuraavalla kerralla kehittää vaativampaan suuntaan. 


“Palkitsevinta on nähdä, miten kesätyöntekijät saavat lisää itsevarmuutta ja konkreettisia taitoja kesän aikana ja haluavat palata myös seuraavana kesänä tuttuun porukkaan töihin“, Raisa Jyrkinen toteaa. 

Onnistuneet kesätyökokemukset auttavat myös viestimään tuoreille osaajille positiivista työnantajamielikuvaa. Aidot kesätyötarinat lisäävät luotettavuutta ja rohkaisevat nuoria osaajia hakemaan töihin juuri teille myös seuraavina kesinä!


Julkaistu alun perin Linkedinissä 30.4.2024.




 
 
 

Commenti


bottom of page